
Wycieczka do „Krówkarenki” w Opatowie
W dniu 09.05.2023r. grupa „Maki” i „Słoneczniki” wybrały się na wycieczkę do „Krówkarenki” – Kawiarenki Krówki Opatowskiej. Celem wycieczki było zapoznanie dzieci z procesem technologicznym produkcji lubianych przez wszystkich cukierków – krówek, poznanie nowych zawodów, obejrzenie zakładu oraz uczestniczenie w warsztatach. Dzieci
w trakcie wycieczki obejrzały pokaz multimedialny o historii Krówki Opatowskiej, poznały tajemnice jej produkcji a także opanowały sztukę zawijania krówek w oryginalne etykietki, które własnoręcznie spakowały w unikalny kuferek. Odwiedziły również fabrykę produkcji krówek. Dowiedziały się, że Krówkę Opatowską wyrabia się od 1980 r. w Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Opatowie. Cukierki te produkowane są ręcznie z naturalnych produktów – mleka krowiego, cukru, syropu i tłuszczu roślinnego. Metoda produkcji pozostaje od tego czasu niezmienna.
Przedszkolaki tego dnia miały możliwość skorzystania z jednej z najciekawszych atrakcji turystycznych Opatowa i regionu Gór Świętokrzyskich.
Zapraszamy do galerii.